Keuzeprogramma

13:00 – 14:00 uur ronde 1

14:30 – 15:30 uur ronde 2

Klik op de titel van de sessie voor een toelichting

  • 1 Jongerencampagnes ter preventie van schulden: ervaringen uit de praktijk (1e ronde)
    Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Money Start

    Hoe bereik je jongeren effectief met een schuldenpreventiecampagne? In deze workshop delen we ervaringen en inzichten van de overheidscampagne 'Betaal Later Kater' en de landelijke campagne ‘Doe ff lekker niet’ van Money Start. Hoe betrek je jongeren actief bij het ontwikkelen van een campagne? Wat zijn andere inspirerende jongerencampagnes? Deel je eigen inzichten en leer van waardevolle voorbeelden die je direct kunt toepassen in je eigen werk!
    Meike Skolnik, senior communicatieadviseur Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het thema armoede & schulden
    Alan Bredenhorst, directeur Money Start
  • 2 Financiële problemen voorkomen: Help jongeren hun toeslagen te benutten
    Ministerie van Binnenlandse Zaken en Proactieve Dienstverlening Digicampus

    Hoe zorgen we ervoor dat jongeren die 18 worden gebruik maken van de toeslagen, zoals zorg- en huurtoeslag? Veel jongeren missen deze en komen in financiële problemen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken organiseert een co-creatie workshop voor organisaties die contact hebben met (bijna) 18-jarigen. Samen ontwikkelen we een advies voor de overheid en versterken we de communicatie om jongeren beter te informeren over hun rechten.
    Marieke Biever, projectleider proactieve dienstverlening Directie Digitale Overheid Ministerie van Binnenlandse Zaken
    Jaap van den Beukel, innovatiebegeleider Proactieve Dienstverlening Digicampus
  • 3 Verleidingen en verslavingen; hoe kan je helpen?
    Kredietbank Groningen en Rabobank Nederland

    Jongeren staan voor vele uitdagingen en verleidingen waaronder de toename van online gokken. Dit was aanleiding voor Geldfit om een route rondom kansspelen te ontwikkelen. In deze sessie bespreken Rabobank en Kredietbank Groningen hoe zij jongeren ondersteunen met preventie: van voorlichting en lessen op scholen tot individuele begeleiding of doorverwijzing. Wat kunnen we nog meer doen? Doe en denk mee!
    Kundien van Loo, senior preventiemedewerker Groningse Kredietbank
    Margreeth Terpstra-Zeilstra, productmanager financieel gezond leven, Vroegsignalering en hulp bij geldzorgen Rabobank Nederland
  • 4 De zorgverzekering, het eerste signaal van beginnende geldproblemen
    Zorg en Zekerheid en de jongeren zelf

    Vaak ontstaan juist bij de zorgverzekeraars de eerste achterstanden. Hoe behoeden we jongeren hiervoor? Zorgverzekeraars delen hun praktijkervaringen en inzichten die zij hebben opgedaan. Daarna gaan we met jongeren in gesprek hoe zij dit ervaren. Tijdens deze workshop denken we samen na over oplossingen en gaan we met elkaar aan de slag om jongeren beter voor te bereiden op hun financiële toekomst.
    Pauline Kespi, debiteurenbeheerder Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid
    Jongerenpanel
  • 5 Een lokale jongerenaanpak die werkt (2e ronde)
    Stichting Pitstop, SchuldZero en de gemeente Den Haag

    Waarom lukt het sommige organisaties nauwelijks om jongeren te bereiken en hebben andere organisaties zoveel aanmeldingen? Hoe zorg je ervoor dat jongeren met hun financiële vragen naar jou toe durven te komen en zelfs meedenken over het bereiken van anderen? We delen praktijkvoorbeelden van initiatieven waarin lokale samenwerking centraal staat, zoals met gemeenten, onderwijs, bibliotheken en bedrijven.
    Alan Bredenhorst, directeur SchuldZero
    Rutger Schoenmakers, ervaren beleidsadviseur gemeente Den Haag
    Matheus Sales de Moura, teamleider stichting Pitstop
  • 6 Wat vrijwilligers kunnen betekenen voor jongeren in jouw gemeente
    AVS, Humanitas, LSTA en SchuldhulpMaatje

    Deze vrijwilligersorganisaties binnen de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp, zetten in op preventie bij jongeren. Alle drie hebben ze hun eigen manier om in contact te komen met jongeren en hen verder te helpen. In deze sessie ontdek je wat we van deze verschillende benaderingen kunnen leren. Door jongeren op tijd te bereiken, kun je veel geldproblemen voorkomen.
    Els Veurink, programmasecretaris AVS
    Carla van der Vlist, directeur vereniging Schuldhulpmaatje Nederland
    Ana Claudia van Meeuwen, coördinator Get a Grip en ThuisadministratieHumanitas Amsterdam
    Hans Koning, projectleider LSTA
  • 7 Inspirerende initiatieven voor jongeren 
    STichting ONSbank, Social Debt en Jongeren Perspectief Fonds

    In deze sessie staan Stichting ONSbank, Social Debt en Jongeren Perspectief Fonds centraal. Zij zetten zich in voor een financieel gezonde(re) toekomst voor jongeren. Ze vertellen wat ze precies doen, waarom en wat dit oplevert voor jongeren. Ze laten ook zien hoe hun verschillende initiatieven elkaar juist aanvullen en hoe ze unieke doelgroepen bereiken. Verder delen jongeren hun persoonlijke ervaringen en vertellen ze wat voor hen goed werkt.
    Hester Apeldoorn, directeur stichting ONSBank, samen met ervaringsdeskundige Rivaldo Mac Andrew in de eerste ronde en schuldrustcoach Michel van Leeuwen in de tweede ronde
    Marije van Kranenburg, directeur Stichting Jongeren Perspectief Fonds
    Jamal Oulel, oprichter Social Debt
  • 8 Jonge werknemers: hoe managers het verschil kunnen maken
    Timing, McDonald's en MoneyRebels

    Gen Z heeft grote impact op de werkvloer en vraagt om een andere aanpak van managers. Wat zijn de verschillen tussen de generaties in je bedrijf en hoe ga je hiermee om? In deze praktische workshop bespreken we niet alleen de theorie, maar kijken we ook naar hoe werkgevers dit toepassen. Hoe ondersteun je jongeren bij financiële uitdagingen? Welke signalen moet je herkennen als werkgever? En welke praktische tools kun je bieden om hun financiële groei te stimuleren?
    Marijke Honing, franchisenemer van 5 McDonald’s vestigingen in Utrecht, met een achtergrond in jongerenwerk
    Wanda Wever, sociaal domein, participatie, diversiteit & inclusie en duurzame inzetbaarheid, Timing
    Yvonne Hogt, trainer en expert MoneyRebels
  • 9 Duik in de financiële situatie van jongeren
    Nibud en Flanderijn

    Telkens komen er nieuwe onderzoeken naar buiten met nieuwe inzichten over de financiële situatie en beleving van jongeren. We nemen je tijdens deze workshop mee in de laatste cijfers en ontwikkelingen. Zo presenteert het Nibud haar laatste onderzoek naar de financiële positie van mbo, hbo en wo-studenten dat op 13 september j.l. is verschenen. Vanuit Flanderijn krijgen we meer inzicht in de groeiende groep jongeren (18-30 jaar) met een oplopende betalingsachterstand. De cijfers en de stijging van de schulden zijn schrikbarend. Wat zijn de belangrijkste inzichten? Waar zijn jongeren het meest mee geholpen? Discussieer en denk mee wat we met deze inzichten kunnen doen in de praktijk.
    Annette Groen, Wetenschappelijk medewerker NIBUD
    Sara Mooi, Directeur Customer Relations Flanderijn